Zasady diety, która reguluje nieprawidłowe poziomy cholesterolu i trójglicerydów, przedstawia tabela:
REGUŁA |
ILOŚĆ |
ŹRÓDŁA POKARMOWE |
↓ Tłuszcz całkowity
↓ Tłuszcz nasycony (pochodzenia zwierzęcego)
|
< 30% energii
7-10% energii |
Unikanie masła, pełnego mleka, śmietany, tłustych serów, tłustego mięsa, oleju palmowego i kokosowego |
↓ Produktów białkowych o małej zawartości tłuszczów nasyconych |
|
Ryby, kurczęta, indyki, cielęcina, dziczyzna, młode jagnięta |
↑ Węglowodany złożone
↑ Błonnik owoców i warzyw
↑ Rośliny strączkowe |
Około 3,5 g błonnika dziennie |
Owoce świeże, mrożone, suszone, warzywa, suche strączkowe |
↓ Cholesterol pokarmowy |
< 300 mg/dzień |
2 żółtka tygodniowo
Wątróbka 2 x w miesiącu |
Umiarkowany ↑ olejów bogatych w jednonienasycone lub wielonienasycone kw. tłuszczowe |
Jednonienasycone 10-15% energii
Wielonienasycone 7-10% |
Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy i pochodne margaryny |
W diecie występują cztery rodzaje tłuszczów:
- nasycone
- Wielonienasycone
- Jednonienasycone
- tłuszcze zawierające tzw. kwasy „trans”
Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie tych tłuszczów zwiększa stężenie cholesterolu we krwi, dlatego w diecie nie powinno być ich więcej niż 10% należnych kalorii. Najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych jest w: baraninie, wieprzowinie, wołowinie, bekonie, kiełbasie, hamburgerach, smalcu, mleku pełnotłustym, maśle, śmietanie, większości żółtych serów, ciastkach, czekoladzie i innych słodyczach.
Tłuszcze wielonienasycone spożywane zamiast tłuszczów nasyconych zmniejszają stężenie cholesterolu. Najważniejsze ich źródła to: olej słonecznikowy i sojowy, tłuste ryby morskie, miękkie margaryny roślinne.
Tłuszcze jednonienasycone spożywane zamiast tłuszczów nasyconych zmniejszają stężenie cholesterolu. Najwięcej ich jest w: oliwie z oliwek i oleju rzepakowym oraz z orzeszków ziemnych, orzechach laskowych i migdałach.
Tłuszcze zawierające kwasy „trans” mogą zwiększać stężenie cholesterolu we krwi. Powstają one głównie w procesie produkcji margaryn twardych. Najwięcej ich jest w ciastkach, ciastach i innych wyrobach cukierniczych, margarynach twardych, frytkach.
Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, ale zwiększenie jego stężenia we krwi zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń. Pokarmy bogate w cholesterol często zawierają znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Dlatego należy zdecydowanie ograniczyć spożywanie następujących produktów pokarmowych: podroby, żółtko jaja kurzego, majonez, kawior, skorupiaki, tłuste mięsa, salami i inne tłuste wędliny, pełnotłuste mleko, sery, śmietana, masło, wyroby cukiernicze.